Gümüş dolgu olarak da bilinen Amalgam Dolgular Değiştirilmeli mi? Cıvanın bazı metaller(kalan, kurşun, bakır) ile birleşiminden oluşan amalgam dolgunun içerisinde yüksek oranında cıva vardır. Cıvanın en önemli özelliği metal maddeleri birbirine bağlamasıdır. Bundan dolayı cıva kullanılarak yapılan amalgam dolgu oldukça dayanıklıdır. Diş hekimliği alanında 1800’lü yıllardan beri kullanılan bu dolgu çeşidi ile diş korunur ve daha uzun süre ağızda kalır.
Amalgam Dolgular Değiştirilmeli mi merak edenler için öncelikle günümüzde kullanımının giderek azaldığını belirtelim. Bunun en büyük nedeni doğal diş rengine sahip olmaması sonucu estetik görünümü bozmasıdır. Aynı zamanda amalgam dolgular dentin tübüllerine doğru ilerleyerek sızdırmaz bir yapı oluşturduğundan çıkarma işlemleri daha fazla diş eti alanında işlem yapılmasına neden olur. Günümüzde gelişen kompozit ve estetik dolgu malzemeleri nedeniyle amalgamın kullanımı her geçen gün azalmaktadır.
Amalgam Dolguda Kullanılan Cıva Zararlı mıdır?
Amalgam dolgu yapılırken kullanılan cıva, zehir içermez ve diğer metaller ile birleştiğinde de insan vücuduna zarar vermez. Cıvanın amalgam dolguda kullanılmasıyla ilgili herhangi bir olumsuz tıbbi veri bulunmamaktadır. Fakat uygulanma sırasında hekim tarafından çok dikkat edilmelidir. Yutulması ve aspire edilmesine karşı önlem alınmalıdır.
Amalgam Dolgudan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Amalgam dolgu uygulaması yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır:
- Amalgam dolgu uygulamasının yapıldığı bölge en az 1 saat kullanılmamalıdır.
- İlk 24 saat sert ve dişe zarar verebilecek gıdalar tüketilmemelidir.
- Amalgam dolgudan sonra kısa bir süre sıcak ve soğuk hassasiyeti olur, bu da kısa sürede geçer.
Dolgu yapıldıktan 24 saat sonra hastaya polisaj işlemi yapılmalıdır. Bu işlem, uygulama yapılan bölgenin durumu değerlendirilerek herhangi bir restorasyona ihtiyaç olup olmadığını belirlemek için gereklidir.

Amalgam Dolgu Değişimi
Amalgam Dolgular Değiştirilmeli mi?
Amalgam dolgu, yapısı itibariyle sağlamlığıyla öne çıkmaktadır:
- Amalgam dolgu zarasızdır (FDA, EPA gibi kuruluşların verilerine göre)
- Uzun yıllar kullanılabilir
- Daha çok ekonomik olduğu için tercih edilmekteydi
- Porselen, altın ve beyaz dolgulara oranla daha ucuzdur
Ancak gerek içerisinde cıva bileşiminin kullanılması gerek doğal diş rengi görünümünü bozmasıyla yerini yeni nesil dolgulara bırakmaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu oluşturmayan sağlam yapıdaki amalgam dolguların değiştirilmesini tavsiye etmiyoruz.
Diş estetiği için amalgam dolgu sökümü sıklıkla yapılmaktadır. Muayene sonrası değiştirilmesi uygun görülen amalgam dolguları ise daha estetik görünüşe sahip yeni dolgularla değiştirebilirsiniz.
Kimlere Amalgam Dolgu Tavsiye Edilmez?
Genel itibarıyla amalgam dolgunun belirlenen herhangi yan etkisi ve zararı yoktur. Ancak cıvaya alerjisi olanların amalgam dolguyu tercih etmemesi gerekir. Bu dolgu türü renk olarak gümüşe benzer gri yapıda olduğundan estetik görünüşüne önem veren hastalarda kullanılmamaktadır.
Amalgam Dolgu Nasıl Değiştirilir?
Amalgam dolgu uzun ömürlü bir dolgu çeşididir. Dişlerde herhangi bir yıpranmaya sebebiyet vermediği müddetçe amalgam dolgu dişten çıkarılmamalıdır. Değişim gerektiren durumlarda temel prensip çıkan artıkların ağız içi ortam ile temas ettirilmeden uzaklaştırılmasıdır. Hastanın kalıntıları yutması veya solumasının önüne geçilmelidir. Bu işlem için ağız içi örtülerle izole edilen diş üzerindeki amalgam, aspiratör yardımıyla sorunsuz olarak çıkarılır. Amalgam dolgu söküm fiyatları, söküm sonrası yapılması gereken işlemlere göre değişmektedir.
Yüksek devirli cerrahi aspiratörler ile amalgam parçaları bölgeden dikkatlice uzaklaştırılır. Rubber dam denilen lastik örtü ile ağız dokuları korunur. Tedavi sonrasında metal bağlayıcılar ile ağız çalkalatılır ve gözle görülemeyen metal tozları da uzaklaştırılır.